NYE FIE-udstyrskrav: Obligatoriske sokkeholdere eller strømpebånd – vælg selv

NYE FIE-udstyrskrav: Obligatoriske sokkeholdere eller strømpebånd – vælg selv

1. april 2019 skrevet af

Sidste år kom FIE med nye sikkerhedskrav til fægtemaskerne. Nu er turen kommet til fægtestrømperne!

Når strømperne glider ned under fægtekampen, fører det dels til risici for ulykker, dels til unødige afbrydelser af kampene, hvilket ikke fremmer sportens publikumsvenlighed, mener FIE’s SEMI-kommission, der har ansvar for regler om sikkert udstyr.

Sokkeholdere i sport kendes allerede fra andre idrætter, fx fodbold. Bortset fra et sikkerhedskrav om, at sokkeholderne skal bæres under fægtebukserne, bliver der ikke særlige FIE-specifikationskrav til udstyret, hvorfor sokkeholderne allerede nu kan købes billigt hos leverandører af sportsudstyr, såsom Adidas. Det forlyder dog, at fægteudstyrsproducenter, bl.a. Allstar og Leon Paul, er på vej med sokkeholdere specialdesignet til fægtere. Kontakt evt. jeres fægteudstyrsleverandør for yderligere.

Reglerne træder i kraft i forbindelse med Senior-VM 2019 i Budapest. DFF har endnu ikke besluttet, hvornår reglerne får virkning til danske stævner – formentlig allerede i sæson 2019-2020.

Som alternativ til sokkeholdere vil det være tilladt at bære hosebånd (strømpebånd) – en anordning, hvor fægtestrømperne bindes med et bånd lige under knæhøjde, så at båndets ender er synlige udenfor buksekanten (se video ndf.). Det vil, ifølge FIE, bidrage til at pifte fægtesporten op at føre tøjstilen lidt tilbage til den traditionelle, hvor knæbukser, såsom fægtebukser, og strømper jo blev båret med hosebånd dels af praktiske hensyn, dels som pynt. Hosebånd må designes individuelt og gerne i moderne stil. Af sikkerhedshensyn må hosebånd dog ikke være flettede, men skal være af glat stof, så våben ikke kan hænge fast i båndets udvendige dele.

Landsholdenes hosebånd skal dog lige som logo o.a. være identisk for alle landholdsfægtere og skal forhåndsgodkendes af FIE’s Executive Committee, jf. FIE Material Rules m.25 stk. f. DFF har derfor allerede nu fået designet et smart, moderne hosebånd i nationalfarverne (foto følger), som er sendt til godkendelse hos FIE, og som skal bæres til Senior-VM i Budapest i juli.

En talsmand for det ungarske fægteforbund, András Ranslirpa, mener ikke, de med kort varsel indførte FIE-krav vil give anledning til afviklingsmæssige udfordringer under VM i Budapest. Det anbefales dog, at landsholdsfægtere begynder at øve sig i, hvordan hosebånd bindes. DFF derfor har fundet en norsk øvelsesvideo (ndf.), som formentlig kan granskes yderligere på næstkommende landsholdstræningssamling.

Læs mere her.