Formandens jule- og nytårshilsen

Formandens jule- og nytårshilsen

27. december 2016 skrevet af Jan Sylvest Jensen

Læs som pdf.

Formandens jule- og nytårshilsen

2016 går snart på hæld, og tiden er derfor inde til at kigge lidt tilbage på året. 2016 har været præget af mange forandringer og forsøg på at komme fremad i dansk fægtning. Selvom ikke alt er lykkedes, så er der blevet arbejdet utrolig hårdt mange steder, i klubberne såvel som i forbundet: Mange frivillige ledere gør en kæmpestor indsats for at skabe de bedste rammer for fægterne. Vores dommere bruger utallige weekender på at sikre, at vores passion på pistene kan udfoldes i god orden. Trænerne bruger fantastisk mange timer på at give hver enkelt fægter unikke oplevelser. Vores fægtere giver den gas til træninger, lejre og konkurrencer.

I forbundet knokles der med strategier, planer, projekter, brandslukning og almindelig drift. Vores samarbejdspartnere i Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark arbejder konstant med at drive dansk idræt fremad og har tårnhøje ambitioner og forventninger til os. Ej heller i udlandet står tingene stille, så der er mere end nok at arbejde med i DFF. Vi løfter utrolig meget i vores lille forbundsfællesskab, men mange opgaver løses dog ikke optimalt. Det giver til tider anledning til kritik, kritik fra fægtere, kritik fra forældre og kritik fra andre frivillige. Vi skal være flere frivillige hænder i DFF for at leve op til alles forventninger. Derfor bliver det et af flere fokusområder i forbundets kommende strategiplan, som vi arbejder med under ledelse af næstformanden, Nathalie Ahl.

Skulle der være nogen, som allerede nu tænker, at de kan gøre en forskel på forbundsniveau, så er man mere end almindeligt velkommen til at melde sig under fanerne. Hver eneste frivillig gør en positiv forskel for fægterne.

Apropos forbundets strategiarbejde, så afholdes der igen møder for klubberne til januar: Den 10. og 11. januar i Brøndby og Århus. Jeg håber, at klubberne vil prioritere at dukke op og medvirke til at skabe fodslaw og rammebetingelser for dansk fægtning, som alle kan se sig selv i. Jeg kan ikke understrege betydningen af dette tilstrækkeligt. Det er i den kommende tid, at mål og indsatser DFF’s arbejde for 2018-2021 bestemmes, og det er nu, mulighederne for indflydelse er tilstede.

Sportslige resultater har der været mange af i 2016. Specielt har Frederik von der Osten udmærket sig igen. Også seniorkårdeholdet har udmærket sig fantastisk i 2016 ved EM og world cups. Et andet navn i 2016 er Reinhardt Münster, som endnu engang tog en medalje ved Veteran VM i Stralsund. Jeg kan kun skrive, at vores veteraner er for seje og burde inspirere flere til at starte på en fantastisk og livsbekræftende sport. Mange veteraner leverer også et stort frivilligt arbejde i dansk fægtning, som vi slet, slet ikke kan være foruden.

En kæmpe tak skal lyde til vores dedikerede landstræner, Ferenc Toth, som gør en kæmpe forskel for de fægtere og trænere, som har valgt og har fået mulighed for at arbejde med Ferenc.

Der har også været flotte resultater på fleuret og kårde i juniorrækkerne i 2016, som vi alle kan være stolte af. Kadetter buldrer også derudaf og leverer imponerende indsatser. Det får mig til at tænke taknemmeligt på ”Leman Transport”, som er vores sponsor for de unge. Hvor er jeg bare utrolig glad for, at nogen synes, det er vigtigt at støtte dansk fægteudvikling. Derfor sender jeg en varm juletanke til Philippe Ziegler fra Leman, som er initiativtager til sponsoratet, som betyder rigtig meget for kadet- og juniorfægterne. Sponsoratet fortsætter i 2017. Vi er meget taknemmelige.

Desværre kunne drømmen om OL-deltagelse ikke realiseres i denne omgang. Selvom der blev kæmpet forbandet hårdt før og ved kvalifikationsstævnet af alle vores fægtere, så var der desværre ingen succes. Men drømmen består endnu. Vi skal bare arbejde endnu hårdere; alle os, som tror, det er muligt.

Et anderledes og flot resultat er etableringen af 3 nye klubber for andet år i træk. I år i Vejle, Sorø og Dragør. DFF er glad for at kunne byde klubberne velkommen i Fægtedanmark. Lad os alle gøre en indsats for, at det bliver et varmt og hjerteligt velkommen, når vi mødes på og udenfor pistene.

Arbejdet i vores vækstprojekt skrider fremad. Mads Eriksen og Dan Bjergvang har virkelig lagt deres sjæl i at forsøge at få fægteklubberne i Albertslund, Tåstrup, Glostrup og Rødovre op ad vækstkurven. Jeg har selv haft fornøjelsen at deltage i en enkelt træning i Glostrup i år, og jeg håber at kunne joine igen en anden gang. Da det var nemlig virkelig sjovt og kan anbefales. Glæden ved fægtning, fysisk udfoldelse for børn og voksne, en uovertruffen humor og et socialt netværk er det, som gør tilbuddet i f.eks. Glostrup stærkt, tilmed fordi de har selv bestemt, at det skal være sådan.

Martin Wiuff skylder vi også en kæmpe tak, fordi han som vores udviklingskonsulent er med ind over mange, vigtige ting. Stadig flere klubber trækker på Martins kompetencer, og jeg glæder mig meget over de positive tilbagemeldinger, jeg hører, om hvor meget Martin lykkes med flytte viden og best practice rundt i vores forbundsfællesskab.

Nu ser vi fremad mod året 2017. Det bliver et skelsættende år, og mange virkelig gode ting vil bestemt ske – til eksempel færdiggørelsen af vores strategiplan. Endvidere håber jeg, at vi meget snart bliver beriget med en sportschef, der kan styrke et synligt lederskab. Vær klar til igen at gøre en indsats på og udenfor pistene i 2017. Men før I når dertil, så håber jeg inderligt, at I alle vil tage jer tiden til at nyde julen sammen med jeres famille, naboer og venner.

Rigtig glædelig jul og godt nytår

Jan Sylvest Jensen

Formand Dansk Fægte-Forbund